Ve dnech 2.—5.2.2017 jsme na festivalu popkultury PragoFFestu úspěšně propagovali Go.

Fotogalerie zde!

Neformální reportáž z akce

Napsal Jan Vráblík


Ve čtvrtek 2. 2. 2017 odpoledne vyrazil Honza Vráblík s Láďou Proškem propagovat go na PragoFFest. Propagace go byla umístěna do hlavního sálu, kde byly i shogi, stánek od Mindoku, pár desítek počítačů, konzolí a hlavní stage. Go zabralo celkem 3 stoly. Na jednom byla „výstavka“, která měla za úkol zastavit kolemjdoucí, kteří byli hned odchyceni a lákáni si zahrát. Na dalších dvou stolech byly 3 desky 9×9 a jedna 19×19, na které hráli ve volných chvílích hlavně Honza s Láďou.

První hodinu to vypadalo spíš jak na bojišti, tak se šli seznámit s lidmi od Mindoku. Jeden z nich (Miloš), prý kdysi go hrál a s překvapením se od něho dozvěděli, že si pamatuje Vláďu Daňka jako dvojciferné kyu (oba si mysleli, že se Vláďa rovnou narodil jako danový hráč ). Chvilku trvalo než první příchozí „zabloudili“ do deskoherny. Několik lidí se nechalo odchytit, přiblížit pravidla, zahrát si a popovídat o hře. Ve 2 hodiny ráno se zavíral hlavní sál, a tak se šlo spát o patro výš do tělocvičny. Láďa to měl složitější, protože v pátek musel ještě do práce, ale ráno to zvládnul a do práce dorazil včas 🙂. Honza si naopak trochu přispal, a tak dorazil do hlavního sálu až v 9:30. Ani se nestačil nasnídat a už přichází noví zájemci. V přestávkách přehrával profesionální partie, aby trochu zaujal kolemjdoucí. Okolo poledne přichází zájemce z ČVUT Adam, kterého zaujal projekt Alfa Go. Prý doma 14 dní studoval pravidla a odehrál nějaké hry na desce 9×9, tak jen rychlé projetí pravidel a šlo se hrát. Během dne se několikrát vrací s kamarády, se kterými si chce zahrát. Honza vidí nadšení, tak hned láká do klubu a navrhuje také založení klubu v ČVUT, kterého se hned chytají a probírají, kde by se scházeli a s kým by to domlouvali.

Odpoledne se Láďa vrací rovnou z práce a také začíná chodit víc účastníků. Některé se úspěšně podařilo zlákat alespoň na jednu hru, ale pár jich zůstalo déle a odehrálo několik her. Když zrovna nikdo není okolo go, stíhá náš tým přesedat i k vedlejšímu stolu, kde je rozložená hra Goblíci jedlíci, která je docela zaujala. Okolo půlnoci už o go zájem není, ale daří se odchytit pár slečen na hru Dixit. Ve tři ráno ale přichází únava a jde se spát. V sobotu okolo 9 ráno už zase plně připravení vysvětlovat pravidla přicházejí do hlavního sálu a rovnou se pouští do akce. Vysvětlují pravidla a také zjišťují, že odpoledne bude turnaj ve hře Goblíci jedlíci. Neváhají a jdou se oba zapsat. Turnaj začíná v poledne a účastní se ho 12 hráčů. Hraje se systémem každý s každým na 2 vítězné hry. Hry jsou naštěstí docela rychlé a mezi koly odbíhají za zájemci, kteří se chtějí naučit go. Po dvou hodinách končí turnaj. Oba naši borci – jako jediní – měli jen 3 prohry. Na skóre se Honza umístil na 1. místě, a tak Láďovi nezbývalo nic jiného než se spokojit s místem druhým. Oba si odnesli cenu v podobě deskové hry od Mindoku. Odpoledne přichází Petr Střelec (15 kyu) jako účastník akce, tak se s ním hned dávají do řeči. Večer už zájem o go upadá a začíná turnaj ve hře Krycí jména. Přihlásili se spolu s Petrem a Milošem jako tým Self Atari. První dvě kola si vedli dobře, ale pak se přestalo dařit. Navíc po třetím kole (v půlnoci) musel Petr domů, a tak byl tým oslaben. Nakonec se ale umístili na 5. místě. Po turnaji jim zbyly ještě síly na další hry, ale po čtvrté hodině ranní už síly došly a šli spát. Ráno v 9 ale už zase stáli u gobanů a odchytávali další a další účastníky. Jelikož se v hlavním sálu po celou dobu akce něco dělo, tak Láďa přichází o hlas. I tak ale zvládli oba dva do 3 hodin odpoledne propagovat go.